2013-01-01

Méhsejt-rács - Spot fényformáló

Hosszú ideje tervezgettem már, hogy jó volna -akár csak teszt jelleggel is- feltenni a vakura egy méhsejt-rácsot, mely szűkíti, azaz egy kör területére össszpontosítja a villanás fényét. Több oldalon utána olvasva rájöttem, hogy nem olyan nagy kaland ezt összerakni, csak a kellékek után kell szaladgálni kicsit.



Kelléklista:

  1. matt fekete erős karton papír
  2. kétoldalú ragasztószalag
  3. 25 db 8mm-es fekete(!) koktél-szívószál
  4. vonalzó, tollak, egyéb mérőeszközök
  5. ügyes kezek (akár több mint kettő), és 2 óra szabadidő

 
 


Az elkészítés menete:

Lemérjük a vaku fejének külső méreteit, és 1-2 mm ráhagyással feljegyezzük azokat. A vaku villanó ernyőjétől 1 cm-t hagyva, odaszámolunk még 6-7 cm hosszt, mert ide jönnek majd, az ekkorára vágott szívószálak. Az 1 cm távolságot azért hagyjuk ki a vaku vége, és az előtte sorakozó szívószálak között, mert a keletkező hő, megolvaszthatja a szívószálakat, és az bizony komoly következményekkel jár(hat). Figyelni kell arra, hogy a vakura a keret kellően felcsússzon, de a vaku fej fel-le mozgását ne akadályozza ...

Kapunk egy rajzot, mely a befoglaló méreteket tartalmazza, és érdemes fejben kigondolni, és a kartonra felrajzolni, a méretvonalat, mely alapján majd a derékszögbe hajtást végezzük.
Nekem egy 4.8 x 7.5 x 13 cm-es téglalatest jött ki.

Tehát így jelöltem:

4.8 (+1) -> 7,5 -> 4.8 -> 7,5 (rövid+ráhagyás, hosszú, rövid, hosszú oldal). Ráhagyás azért, hogy átvedésben ragaszthassak majd alul. Miután kivágtam  a 13x 25.6 cm-es téglalapot, az után behajtogattam derékszögben a teéglatestet.

Az egyik hosszanti oladal aljára kétoldalú ragasztószalagot tettem, a 13 cm hosszra merőlegesen,
és ebből is 3 csíkot, melyre ráfért szépen a 9 db 7 cm hosszú szívószál, szépen sorban. Aztán megint három csík ragsztószalag, és megint egy réteg szívószál. Ebből 5 réteg kellett.
 

 


Végül körbetekertem a vakut a téglatesttel, és a vaku körül ragasztottam össze végleges formájóvá a méhsejt-rács házat. (Azért a vaku körül, mert az én Nissin Di622 II-es vakum, nem teljesen kockoid, vagyis, ívesek az oldalai, és ezt le kell követni.



                            (Egyszerű vakuzás)                                                             (Méhsejt-rács fénye)