2014-04-17

Egyszerű, mobil itatós leshely

Már megint nem férünk a bőrünkbe, és kitaláltuk, hogy építünk egy egyszerűbb itatós lest, igazán bent, az erdő mélyén, mert a mostani les nem erdőbe épült. Itt nem lesz földmunka, egyszerű itatót rakunk ki, amely teljes mértékben szétszedhető, mobil, oda visszük, ahová csak akarjuk, az esetlegesen megépülő egyszerű ponyvás lessel együtt. Szóval a lényege az egésznek, hogy egy 55x55x8 cm-es virágcserép alátétet használunk "medencének", mely egy bárszékhez hasonló állványra lesz felhelyezve, egy 70x70 cm-es OSB lapra fektetve. Az itatótálcát a felénk eső oldalán 2 cm mélységben perforáljuk, hogy a háttéret is láthassuk nagyon lapos szögből, a peremét pedig mohával, és faháncs segítségével dekoráljuk. Mind ezt bezúzzuk az erdőbe, feltöltjük vízzel, és várunk. Az itatót 4-5 méterre, és szemmagasságban helyezzük el, és egy lessátorból fogjuk figyelni. Ha a rendszer működik, akkor építünk hozzá egy fa-szerkezetet, mely oldalnézetből egy focikapura emlékeztet, és az fixen ott lesz. Ha tényleg jó a les, és a madárfaj felhozatal, akkor a front oldalra még egy reflex-üveg is kerül majd. Ha a hely nem válik be, akkor arrébb költözünk. Az itatónak 7-8 liter víz kell, ennek pótlása egyszerűen megoldható.



Rejtett, igazi erdei helyszín

Igen, valahol ott bent, a fatörzs mögött ...

 Lessátor, 2 személyre tökéletes

 A leendő tálca, és a dekorációs kellékek

 Vázlat az itató állványról, és a tálcáról. A lábakat, 10 cm mélyen süllyesztjük a földbe



Ezt az itatót hamarosan kihelyezzük, és meglátjuk, milyen fajok jönnek majd inni az erdőben. Minimális befektetést igényel, és nagy reményt fűzünk hozzá. A másik les, amely nem erdőben van, jelenleg áll, csak alap madárfajokat vonz. Ez alól kivétel a Fácán, a Barátposzáta, és a Fitiszfüzike. Nincs még elég nagy szárazság, az a les a kánikulában és a téli etetőzéskor, ragadozók zsigeres etetése során fog sokat nyújtani ...

Mi most kicsit beljebb megyünk az erdőbe, egy kísérlet erejéig. ha beválik, építünk egy 170x140x120-as, oldalról focikapúra emlékeztető, egyszerű vázszerkezetes-ponyvás lest, fixre. Addig pedig madár-beszoktatás, és lessátras megfigyelés.

Nagyon izgalmas hangokat hallunk ott, az erdőben ...