2014-10-13

Ködös, esős szombaton

Megint eljött a szombati "megváltó" fotózás. Budakeszi környékével kezdtünk, hátha találunk a szokott helyen vadakat. Őzet, nyulat, amit azért elég gyakran sikerül összehozni ott. Olyan korán keltünk, hogy kiérve is még vaksötét volt, csak az autó térképolvasó lámpája pislákolt a fekete hajnalban. Tökéletes volt a pillanat egy reggelire. Hallgattuk a baglyok huhogását közben, távolból kutyák csaholása, és egy-egy még erőtlen kakaskukorékolás jutott el hozzánk. Mikor megjöttek az első fények, el is indultunk a rétre, hátha megérkeznek a hajnalban mindig ott időző vadak. A ködös párán, és messze üldögélő nyúlon kívül semmit nem találtunk. Jobb hiján tájat fotóztunk.


 Totálisan hajnal, kissé ködös látkép

 Tetszett ez a kesze-kusza fatörzs

 Első fényekben  a mészkő sziklák 

Fénykorona


Budakeszin van egy Német katonai temető. Külföldről támogatják a rendezését, nagyon szép, és méltóságteljes. Érdemes bemenni, mert a látványa megkapó, nem beszélve a környezet szépségéről, magáról a helyről, és bejáratánál ékeskedő gyönyörű őszi színekről, melyek ekkor még nem bontakoztak ki, de ami késik, nem múlik. Bent csináltam egy-két fotót.


 Rendezett sorokban pihennek

Nagyon szép környezet, külhonból érkezik a gondoskodás


Következő úticélunk a Beliczai-sziget volt. Érd környékén található ez az ártéri erdő, Dunapart, és sok csodaszép dolog. Kerestük az őszi színeket, melyek szépen lassan, de érkeztek. Azt gondolom, hogy idén a teljes őszi pomba, október III. harmadában, és november elején fog elérkezni. Persze már most is, a hónap közepe felé található sok szép látnivaló. Itt a félszigeten az erdőben elkapott minket egy lassú permetes eső, mely mindent eláztatott, és különös ködös párába burkolta az erdőt. A cipő eláztatásán túl, rengeteg szép, és jó élményt adott. Meg van a maga hangulata ennek az időjárásnak, s a színeinek egyaránt.


 Kedvenc ártéri részletem

 Pasztell és ősz kontrasztja

 Lebegés, függeszkedés

 Nehéz tudomásul venni, hogy elmúlt a nyár

 Kacsokkal kapaszkodva

 Lilába menekült a nyár

 Klasszikus

 Örültem a színeknek, ezt várom hetek óta

 Termés - részlet

 Megannyi rovar és bogár téli búvóhelye 

 Áztató esőben. A nyár zöldellő emléke.

 Ártéri erdő, gazdag aljnövényzettel

 Fedett szalonnasütő-hely

 Csigaság

 Keresztes pók, hálójában

Utolsó pillantás hátrafelé


A fotózás végén elmentünk az itatós leshez, hogy immáron itatós-etetős madárpihenő hellyé alakítsuk ! Megcsináltuk végre rendesen az üveget védő OSB takaró lap rögzítését, és összeszereltük az önetetőt, ami 20x20x38 cm-es, belefér vagy 5 kg szotyi. Megigazítottuk a beülőágakat, s magát az etetőt úgy alakítottuk ki, hogy enni egyszerre csak egy madár tudjon, s a többi a beülőn várakozzon. Bejött a számításunk, a madarak így cselekszenek, ezért jól fotózhatók. Erről egy következő blogbejegyzésben írok majd.