2014-10-13

Törökbálint - Budaörs

Szeptember utolsó vasárnap délelőttjén a családot vittem egy kisebb kirándulásra. Meglátogattuk a Törökbálinti Anna-hegyi kilátót, ahonnan a Budaörsi kopárosra nagyon szép a kilátás. Szerintem van vagy 25 méter magas ez a kilátó, csodás a körpanoráma. Sikerült is pár jó képet készíteni annak ellenére, hogy a fények kellemetlenek voltak.


 Szemben az úti cél. Budaörs - Kőhegy

Messze látni, még ilyen rossz időben is.

Komoly és stabil szerkezet. Szélben sincs szinte kilengése, és vagy 25-30 méter magas.


Sajnos Budaörsön, a kápolnánál a fények végképp elromlottak. Mire odaértünk, kialakult a sárgás-szürke, az általam csak "kiherélt fényeknek nevezett" állapot, melyet utómunkával sem nagyon lehet megmenteni, még kitartó White Balance állítgatással sem. Azért megosztanék egy-két fotót. Hátha sikerült olyat készíteni ott, ami örömet szerezhet pár olvasómnak.


 Szeretek nézelődni a völgy felé

 Környezet-típusok kontrasztja

Az a kis tüske ott szemben, a Törökbálint - Annahegyi kilátó


Maga a hely hangulatos, nagy szabad teret nyújt. A kis kápolnát ugyan most felújítják, de nagyon szép, kedves épület, ott a kősziklák között. Még sárkányt is eregettünk, élvezték a gyerekek, sőt én is, mert volt elégséges szél. Azok a fotók, a családi fotóalbumba kerülnek majd ....


 Ennek zsúfolt domboldalnak is meg van a maga hangulata

Na igen, ott a völgyben szívesen laknék


Érdemes kijárni minden évszakban. Több helyről is megközelíthető a terület, a helyiek megmondják. Budapest felől haladva, jobb oldalon van fent a hegy. Olyan terület ez, mely sajátságos ökoszisztémájával, különleges fajoknak ad otthont. Lábatlan és Pannon gyík, Havasi Szürkebegy, millió ritka virág-növény, köveken megtalálható apró zuzmó és moha él itt. Tavasszal virágba borul, ősszel a völgyben csodásak a fák, télen meseszép hófehér hegyvonulatokban gyönyörködhetünk. Könnyű sétával pedig bejárhatjuk a hegygerinc mintegy 300 méter hosszú vonulatát, a kápolna oldalától, le egészen Budaörs vége felé. Bátrabbak lesétálhatnak a völgybe is. Évek óta látogatom nagy örömmel ezt az egyszerű, de nagyon szép, barátságos hegyvidéket.