2015-07-06

A ráckevei kis-Dunán

Egyszer volt hol nem volt, élt egy fiatalember, aki gyermekkorától kezdve élt-halt a vízért. Nagyon szerette a természetet, fiatal felnőtt korában pedig mint madarász, és hobbifotós tevékenykedett. Kedvencei a hegyek, és még jobban a vizes élőhelyek, a vizek élővilága. Eljött az életében, hogy eljutott a soroksári kis-Duna, ráckevei ágához, azon belül is az Angyali-szigetre. Egy barátjának köszönhette a meghívást, és azon a napon, mikor megpillantotta azt a vidéket, valami végleg megváltozott benne, és szívébe zárta azt a világot. Így lett azon a napon, meséből valóság ...


Eddig a történet gyermeki, mese jellege, de ez után beszéljenek a képek ! Erre a szigetre csak csónakkal lehet bemenni. A sziget kisebbik harmadát, egy lagúna szeli ketté átlósan. Annak belsejében rejtezik egy másik univerzum. Hajnali kékes ködben, párás ellenfényeivel, rejtett zegzugaival, meghitt varázsával. Nádasai védettek, gazdag élővilága lebilincselő. Két alkalommal kaphattam bepillantás - mint mesebéli fiú - ebbe a sajátságos közegbe, s bár meg nem ismerhettem, azért szemérmesen csak felfedett magából egy keveset. Szeretném megmutatni !


Mocsári teknős a lagúna bejáratánál

 Nem messze a Bütykös hattyútól

 A csónakkikötőben a Tőkés réce (elbújt kicsinyeivel)

 Parti sétányon ...

 A fűzfa rejtekében ...

 Parton álló házak "parkolója"

 Útvesztő ... Jégmadár, Nádirigó birodalma

 Vízparti házak


 Búbos vöcsök


 és kicsinye

 Fiatal tőkésréce

 Kotlós-napozó (mögötte a kicsik a sásban)


 A lagúna "pacsirtája", az Énekes rigó

 Lassan, nagyon lassan eveztünk végig ...

 Csak óvatosan közelíts ! Nagyon harcias ha fiókái vannak

 A Jégmadár útvonala

 Csónak-kikötő ... A fűzfa alatt Énekes rigó, és Zöld küllő is kerülhet egy fotóra !
Jégmadárra lehet itt vadászni, mert innen repül át a túloldalra

 A nagy vízen pedig a Szürke gém halászik


 S ha elege van belőlünk, elröppen

 A fiatal hattyú is jobb szereti a békességet 

 testvérei várják a parton

 Ahol a csónakot kötöttük ki ...

Hol motorral ... hol evezve ...


Bejártuk a lagúnát, körbejártuk a szigetet, felmentünk Ráckevéig. A nádassal borított területek java része védett, annak szélét 3 méternél közelebb nem látogathatjuk, még a horgászat is tilos. Békés víz, nincs sodrás - lévén, hogy holtág - emiatt nyugodtan lehet hajózni, csónakázni rajta. A közeli vizeken szabad strand is található. A következő időkben úgy néz ki, többször lesz alkalmam meglátogatni ezt a csodás helyet. Hajnali sötét-homályban, napfelkeltében, és napnyugtakor.

Várni a Jégmadarat, kifigyelni pihenő, és táplálkozási pontjait. Eddig is láttam többször szabad szemmel, hallottam, miközben nullával csordogáltunk a lagúnában, úgyhogy lessátorral, vagy csónakban álcázva, minden bizonnyal nagyon közelről fotózhatom majd.

Nem tudok, és nem is akarok szabadulni innen.