2015-12-15

A kétarcú kőhegy

Mostanság az is ajándék, ha nincs köd, és még nagyobb, ha előbújik a nap. Egy olyan hétköznapon indultam el ez úttal, melyen az időjárás maga sem tudta igazán, hogy mit akar. Én mégis úgy döntöttem, hogy teszek egy rövid kirándulást a budaörsi kőhegyre a kápolnához. Nincs olyan év, amely enélkül telne el. Hol tavasszal, hol nyáron megyek fel családommal, de idén a telet választottam. Kószál arrafelé olykor Havasi szürkebegy, de kiszámíthatatlan. Ez alkalommal sem találkoztam vele, pedig figyeltem arra a kevés madárra, amely ott mozog. Egy kis kirándulásnak, nézelődésnek azért jó volt. Furcsa találkozása ez a kőhegyek, és a sűrűn lakott Budaörsnek. Van romantikája, az egyszer biztos. Játszottam a fényekkel. Szemből-oldalról sütő nap, és a klasszikus "hátulról jön a fény" tipikus esete ... Pár érdekes fotót osztok meg itt ebben, a rövid blogban.


Jobbról felérve a kápolnához


Élővilágát tekintve igen érdekes ez a hely. Sajátságos klímája, és az ottani különleges életfeltételek, csak kevés fajnak adnak otthont. Mivel a csapadékvíz leáramlik, így a szárazságtűrő növények kedvelik ezt a helyet. Tavaszi hérics, Írisz, Kakukkfű, törpe mandula, árvalányhaj. Nyáron az Imola, a Ligeti zsálya, az Orbáncfű, Cickafark, vasvirág pompáznak, míg ősszel galagonya, csipkebogyó, vasvirág, cserszömörce, mezei juhar ékeskedik. Az állatvilágot tekintve megtalálható itt a Haragos sikló, és a Pannon gyík. Búbos pacsirta, Egerész ölyv, Vörös vércse, Héja, róka, nyest. A legnagyobb kuriózum a Havasi szürkebegy, mely télen mutatkozik, és látható itt kisebb szerencsével.




 Kis gyaloglás után felérünk a kápolnához

 Érdemes visszanézni, és megcsodálni a panorámát

 A szabad és jó levegő, a nagy tér, a völgy, mind jó életérzést adnak

 Nagyon szeretek itt bóklászni

 A kápolna hátsó oldala

 Félig ellenfényben (ettől kétarcú)

 Több óra is percek alatt elrepül, ha valaki szereti a nagy tereket ...

 Egyszerűség

 Ellen áll a város fojtogatásának

 Az ellenfényes találkozás. Ősi dombok, modern kori valóság

 Kápolna és a Krisztus-szobor

 A város felé néző zarándokhely


Amikor szeretnék kiszakadni a városból, és nagy terekre vágyom, látványra és friss levegőre, nyugalmat keresni mindig ide jövök. Ezeket összességében megtalálom itt, és kedvemre bambulhatok minden irányba ... Ezért is szeretem ezt a csodás helyet, azon túl, hogy viszonylag a közelemben van.