2021-10-31

Haraszt-hegyi tanösvény

 Minden fotós életében ciklusok váltják egymást. A témák keresése során célszerű követni a természet körforgását, melyen hűen mutat nekünk az állat és növényvilág egyaránt. Az évszakok váltakozása elhozta az ősz színeit, harsány pompáját, impulzív hangulatait. Ezt kerestük és követtük mi is, amikor úticélunknak a Vértesben található déli szubmediterrán dolomitos hegyoldalt vettük célba. Tájakat, színeket hangulatokat kerestünk. Csákváron, a Gánti út elején, a vízművel szembeni parkolóból indultunk, két irány közül a baloldali feljárót választva. Az első és második állomás között igen meredek az út, kavicsos, apróköves terep, figyelemmel kell haladni. Velünk volt a Tamron 17-35, de készültek képek mobillal is. Ez utóbbi telefonos képek oldalarányából könnyen felismerhetők azok a fotók. Némely jól sikerült darabot be is mutatok majd itt, ebben a bejegyzésben. A terület sajátságos, déli tájolása, száraz mikroklímája egyedi növényvilágot eredményez, szubmediterrán fajokkal, lángoló cserszömörcével. Nem jártuk be teljesen az utat, mert elszaladt az idő. Ez egy nap, ha valaki nézelődik is, és nem csak "lenyomja" a túrautvonalat. Ragyogó időben, kellemes hőmérséklet mellett kirándulhattunk ...


Indulhat a túra ...

Kiváló tájékoztatást, és sok információt kapunk a kihelyezett táblákon

Érdemes elolvasni, sok újdonságot tartogatnak a sorok ...

Mindent megtudhatunk erről a térképről

Mi ezt az útvonalat jártuk be ... (A kéken levágtunk)

Robban az ősz !

Ezt a jelzést érdemes követni ...

Mennyire szeretem az ilyen témákat !

Dolgozott a telefon is ...

Lábunk elé terült a "tűzszőnyeg"

Amikor észrevesszük az apróságot ...

Kár a belógó szálakért, de október végén így is értékes a pillanat

Érdemes a lábunk elé nézni !

Az ősz és tavasz ... Színfürdő. Meleg sincs, hideg sincs, így jó.

Mi lehet ennél szebb ?

Elérkeztünk a sziklához, túl a meredeken ...

Előttünk hegygerinc, mögötte a nagy-rét és a tér ...

Nyerges tücsök

Percekig csodáltam színeit ...

Leírhatatlan gyönyörűség

Részletekbe menően ...

" Széles és a tágas a tér ... "

Cserszömörce

Lefelé menet érdemes visszanézni !

Betekintés ...

Ez portré formátumban mesebeli ...





Nem fér bele ez a csoda pár órába. Végig kell menni teljes hosszban. Egésznapos program, gyönyörű látnivaló. Tavaszra is ígér meglepetést, akkor is körbe fogjuk járni. A dolomit köveken járni, igen erős boka-ízület próbáló feladat, de a látványért áldozni kell.

Hatalmas élmény volt.



















2021-10-01

Első képek a lesben

 Májustól augusztus végéig lehetetlen megmaradni a lesben. Borzasztó meleg van, és ha az ember nem hordja a vizet kétnaponta - ami tegyük hozzá, igen megterhelő - a víz is nagyon gyorsan elpárolog. A nyári időszakot ennek fényében kihagytuk. Az előző bejegyzés megmutatta, milyen munkálatokra volt szükség ahhoz, hogy a les egyáltalán elindulhasson ... Ez pedig szóljon arról, hogy milyen akadályokkal kellett megküzdeni, a zavartalan fotózás érdekében. Lányommal kimentünk még az előző hétvégén - bár nem éreztem túl jól magam már a hét közepétől - de muszáj volt megcsinálni a lest. Vizet vittünk, és rendezkedtünk, sikerült vásárolni 33 kg fekete szotyit, összekaprtuk a még tavalyról megmaradt vegyes eleséget. Feleségem most nem tartott velünk, mert ő is ezt a suliból hazahozott felső légúti betegséget szenvedte éppen. Nekem viszont csak a hétvége van, így elkúsztam nagy nehezen a lesig. Értek minket meglepetések szép számmal. Mesélek erről kicsit ...


Széncinege nulla fényben, a törött beülőn

Csuszka (Ők is az első érkezők között vannak)

80 liter víz, 33 kg szotyi

Mogyoró és cinkegolyó füzér

Kukoricás mag a szajkónak, szotyi és mogyoró. A szajkó érkeztünkkor röppent el...

Gyanúsan sok víz fogyott, nem tetszik ez nekem !

Vajon ki issza meg a vizet ?

És ki eszi meg a cinkegolyót, és a szotyit is ?
A tavalyi évben ezzel nem volt problémánk itt, a lovas farm szomszédságában

A terület gazdájától hamar érkezett a segítség.

Jól ismerik a lovak a villanypásztor huzalját ...

Így már nyugodtabban ülhettünk be a lesbe



Látogatásunk nem titkolt célja volt az is, hogy objektívet teszteljünk. Az 5 éves Tamron 70-300 USD Vc objektív fáradni látszik. Sajnos nem minden esetben indul el a stabilizátor. Ekkor vissza kell venni a fókusztávot 100 mm körüli értékre, majd újra 250-300 mm és akkor szépen teszi a dolgát. Igen ám, de erre nincs idő minden esetben és szituációban. Ezt az objektívet pótolni kell, de nem lehet már kapni, pedig világbajnok a maga kategóriájában. EZT ÁLLÍTOM. Rengeteg szép fotót köszönhetek neki.

Szóval, még tavasszal vásároltam egy Tamron 18-400-at, amit MINDENES objektívnek szántam, amikor kell a jó képminőség, de nem fotózni megyünk, 2-3 objektívvel. Szépen muzsikál a cucc, de 250 mm felett, már csak f6.3 a fényereje. Ez a lesben, üveg mögött, főleg roszabb fényviszonyok között, nem elég. Magasra húzni az ISO-t meg emiatt nem akarnám. A lesben még nem próbáltam ezt az objektívet, így tesztre került sor. Döntenem kell, hogy veszek-e egy Nikon AF-P 70-300 f4-5.6 ED VR objektívet (pótolandó a Tamront), vagy ráfanyarodok a LESBEN KOMPROMISSZUMOS 18-400-ra ? Szóval tesztelgettünk is kicsit. Így születtek ezek a képek. Azt kell mondanom, hogy ha a Tamron 70-300-at 10 pontra veszem, akkor a 18-400 8 pontot kap. Alapos utómunkázással majdnem eléri a 70-300 minőségét. De én ebben a műfajban nem szeretem a kompromisszumokat. Majd eldöntöm. Van még idő választani. Nem szívesen adom el a 18-400-at a fentebb említett előnyei miatt (nagy átfogás), ezért összerakosgatok majd egy Nikont, mert Tamront már nem lehet kapni.



Kilátás a lesből (18 mm Tamron 18-400) - a dekor még nincs sehol

400 mm-en is egészen szépen muzsikál, F6.3-as rekeszen

Szép hátterünk van, 300 mm-en, F6.3-on egészen szép.

Visszakerült a Tamron 70-300 USD Vc. 
Szokásos beállítások: 300 mm F5.6 -0.7 EV

Milyen gyönyörű ez az olajzöld hát !

Más fajok is vannak / voltak már a lesben, de ezek az idei első képek

Tökéletes volt a tesztre, ez a pár madár

A kuvik odú is várja lakóját, a szemközti fa magasában ...



A tavalyi csonka téli szezont beleszámítva a következő fajok láthatók, jelentek meg eddig:

01 - Széncinege
02 - Kékcinege
03 - Barátcinege
04 - Nagy fakopáncs
05 - Balkáni fakopáncs
06 - Csuszka
07 - Tengelic
08 - Zöldike
09 - Szajkó (nem jött még le)
10 - Zöldküllő (nem jött még le)
11 - Örvös galamb (nem jött még le)

+ Szürke gém, Vörös vércse, Egerész ölyv, Barázdabillegető 10-20 méterre


Idén télen, begyújtjuk a rakétákat ...