2014-01-11

Itatós madárles - Helyszínkeresés


A mai nappal beindul az itatós madárles kialakítása, és megépítése. Steve barátommal állunk neki, és vélhetően élvezzük majd munkánk gyümölcsét. A lest valahová a Dél-Buda külső környékére szánjuk, de annak pontos helyéről nyilván nem fogunk információt adni. Több lehetséges helyszínt is megnéztünk, és szinte biztos, hogy meg is találtuk (nem kis munka árán) a végleges helyet. Két terület között vacillálunk még. Az egyik komfortosabb megközelíthetősége és a viszonylag átjárható környezet miatt szimpatikus, a másik pedig azért, mert vegyesebb az élőhely, s kicsit rejtettebb is, ahová a les kerülne, ellenben nagyon nehéz megközelíteni, főleg ha nagy esőzés vagy hó olvadás következik be.


 Szerintem ezt a helyet választjuk, ez a védettebb érdekesebb

 Ezt könnyebb megközelíteni

Reményeink szerint így nézünk majd ki fentről


A következő kritériumokat vettük figyelembe:

- Minél változatosabb legyen a környezet (fauna, flóra)
- Minél védettebb, rejtettebb legyen a helyszín
- Tájolhassunk megfelelően (a kitekintés iránya északi legyen)
- Legyen árnyékot adó fa (a les mellett)
- Legyen laza a talaj, a földmunka könnyebb elvégzése érdekében
- Viszonylag közelről hozhassunk vizet


A leskunyhó és az itató

A leskunyhó méretei: 190x130x170-150cm (a kinézeti oldal alacsonyabb a vízlefolyás miatt)
Az itatót 140x200 cm-esre terveztük, 8-10 cm mélységgel Maga a leskunyhó 1 méter mélységben a földbe lesz ásva, a kémlelő nyílás szintjéig, mellyel egyvonalban lesz az itató vízszintje. A bejárati ajtóhoz nyilván egy kis lejtő vezet majd. A kunyhó kinézeti oldalán első körben árnyékoló háló lesz, s ha nem lopja szét senki a lest (remélem megmarad), akkor lesz bene -végső beruházásként- egy reflexiós üveg. A leskunyhóhoz többek között OSB lapot, fenyőlécet, és fenyő deszkát (föld alatti rész) használunk fel, valamint tófóliát, árnyékoló hálót. A lesben két felnőtt ember elfér egymás mellett, ülve. A bejáratnál 170 cm lesz a magasság, a kinézeti oldalon 150 cm. Ezzel megoldjuk a vízlefolyást is. Az ajtó 90x140 cm lesz, a lesben lehajtott fejjel kell mozogni, de úgyis ülünk. Talán rakunk majd bele egy pallót keresztbe, és akkor nem kell összecsukható székekkel bajlódni. A leskunyhó földbe ásásának érdekében, ki kell ásnunk 2,47 m3 földet + az itató és a leskunyhóajtajának aljáig levezető kis lejtő ... Tehát lesz az 3 m3 föld is. Az itató feltöltéséhez 210 liter vizet kell majd a helyszínre szállítanunk. (20 literes műanyag kannából az 10 db teli kanna). Végül a tájolás tekintetében úgy gondolkozunk, hogy a reggeli fények majd jobbról, a napközbeniek hátulról, míg az esti fények balról érkeznek majd. Ellenfényes képeket nem fogunk tudni készíteni, de reggel és este szép fényeket kaphatunk. A leskunyhó minden fala, 1 méteres mélységben a földben lesz, ott a falat 20 cm széles fenyő deszkák adják majd, melyekre felfekszik a az OSB-ből álló felszín feletti kunyhó-rész. A deszkák és a föld közé hungarocell lapok kerülnek, a les talajára pedig PVC-t teszünk, hogy ne sárban kelljen tocsogni. A lest kívülről a lehető legjobban beálcázzuk.


A leskunyhó tervezett környezete:


Az itató mögött (a kinézővel szemben) egy tisztességes méretű és erősségű beülő ág várja majd az érkezőket. Onnan szálhatnak le az itató partjára, szegélyére, mely fatörzsekkel, mohával, és természetes anyagokkal lesz bélelve. A les környezetében, a kinézeti oldalon több "A" és "B" típusú odút szeretnénk elhelyezni, melyekben közönségesebb madárfajok esetleg költhetnek. Madáretető is található majd, szintén közvetlenül a les mellett, melybe fekete napraforgó mag, és néha dió is kerül. Bízunk abban, hogy az itató földfelszíni elhelyezésének következtében kisebb-nagyobb rágcsálók, emlősök is kíváncsiak lesznek, és meglátogatnak minket. A kinézeti oldal távolabbi hátterében hagyunk helyet, hogy a kidobált zsiger, csirke far-hát, és egyéb húsok (nem sertés) felkeltik az érdeklődését a kisebb ragadózoknak is, úgy mint Barna rétihéja, Karvaly, Egerész ölyv, Vörös vércse, melyek rendszeresen mozognak a környéken. A közvetlen közelben a kinézeti irányban erdő található, a hátunk mögött nádas. Maga a les és az itató egy füves réten helyezkedik el, mogyoróbokrokkal, csipkebogyó bokorral, és egyéb kis-fa és cserje is található ott. A terület védett, és rejtett, szívből és mélységesen reméljük, hogy oda ember fia nem nagyon keveredik.

Van egy másik hasonló helyszín, csak az inkább bokros, cserjés, füves rét, ahol lombhullató fiatal fák vannak, bokrokkal váltakozva. Az a hely könnyebben megközelíthető, vízhordás szempontjából előnytelenebb, de mint környezet sok szempontból komfortosabb. Holnap kiderül, hogy melyik helyet választjuk. Addig álljon itt egy kép, a képzeletbeli leshely körvonalaival, s egy ideiglenes odaállított beszálló fával. Csak tesztjelleggel helyeztük oda.
 Jelen pillanatban tehát a fennmaradt két helyszín közül választunk, és holnap, mivel nincsen fagy, annak ellenére, hogy január közepe felé járunk, neki fogunk kezdeni az ásásnak. Kijelöljük majd a leendő körvonalat spárgával, és az itató, a kunyhó alapterületén 8-10 cm-re ásunk, hogy láthassuk a fűben már föld formájában az "alaprajzot" :-)     (Bemelegítésnek ez is pont elég lesz) Mindezek után, az elkövetkezendő hétvégéken kemény földmunka, és leskialakítás, környezetrendezés, madáretető felhelyezése, maghordás, itató vízfeltöltés, ha nem lesz fagy ! Míg puha a föld és jó vízes, addig kell ásnunk. Ha most nagyon meleg nyár volna, nem tudnánk a kő keményre száradt földdel dolgozni.




 Első körben ilyennek terveztük, de nehezebb megépíteni, több anyag kell hozzá,
és nem mennek fel a vízhez az esetleges rágcsálók, kisemlősök

 Egy kezdeti terv, amit elvetettünk

 Ez már közelít a valósághoz, de mások az arányok

Ez a kép már a valóságot mutatja, így lesz beásva a les

Méretezett alkatrészek, és egy talán axonometrikus rajz :-)