2014-11-02

Bakonybéli botanikus-kert

Október 21-én szabadságot vettünk ki, és megcéloztuk a Zirci Arborétumot, amely a Ciszterci Apátság fennhatósága alatt működik, belépőjeggyel, hivatalos nyitva tartással. Ennek és a címnek utánanézve indultunk útnak. Megérkezvén tapasztaltuk, hogy az nap az arborétum "Műszaki okok miatt zárva" tart. Erről a honlapjuk semmilyen tájékoztatást nem adott. Beszéltünk a Zirci apátságon egy atyával, aki különösebb okosságot nem tudott mondani, megtehette volna, de nem nyitotta ki nekünk az arborétum másik bejáratát. Így a teljes költségünk (matrica és üzemanyag) 12.700 volt, a semmire kifizetve. körülnéztünk a környéken, így esett a választásunk Bakonybélre, és a Cseszneki várra. Megálltunk a Gerence-völgyben is, és meglátogattuk a Bakonybéli arborétumot. Levélben megkérdeztük, hogy elismerik-e felelősségüket, mint gazdasági tevékenységet is folytató szervezet, de választ nem kaptam azóta. Köszönjük szépen, Zirci Ciszterci apátság ...


 Csesznek vára, tájkép Pannonhalma felé 


Nyitás előtt értünk oda a Zirci Arborétumba, és mivel a tájékoztató tábla nem mondta meg, hogy melyik, csak, hogy a mai napon, reméltük, hogy az előző nap, 20-a hétfőre vonatkozott a kiírás. Telefonon nem értük el őket, így elcsavarogtunk, hogy a Bakonyi tájat szemügyre vegyük. Gyakran megálltunk fotózni Bakonybél irányába, ott készültek a következő tájfotók.


 Ide kijönnék lessátorban reggel, biztos járnak vadak errefelé

 Patak fogadott minket a Gerence-völgyben

 S a hídon átérve, balra



és jobbra is vezetett út


Nagy kedvünk nem volt a sáros tocsogáshoz, így remélve, hogy kinyit a Zirci arborétum, visszamentünk a városba. Csalatkoznunk kellett, de a főbejárat melletti ház udvarán azt tanácsolták, menjünk el, a két sarokkal arrébb lévő Apátsági udvarra, és érdeklődjünk, hátha ott beengednek minket, hiszen az arborétum másik bejárata ott található. Összefutottunk egy hely lakossal, kinek lánya szintén Budapestről jött az arborétumot megcsodálni. Az atya nem engedett be minket, a Bakonybéli kisebb botanikus kertet ajánlotta.

 
 Az apátság kertje

 Leülhettünk volna, de nem tettük a hűvös miatt

 Megérkeztünk Bakonybélbe

Az erdészet parkolójában hagytuk az autót

 A botanikus-kert hangulatos enteriőrje

 Télre gyűjtött tüzelő

 Nyomokban az ősz, s a még vízcseppes falevél fonák

 Indák az ősfán (Bodó-Kiss Dorottya Nóra fotója)

 Irány a kert mélye

 Ők nem engedik érkezni az őszt

 Pasztell háttérrel

 Vadásztuk a piros színeket

 Hírnöki levél ...

 Örültünk a mókusnak

 Vastagtörzsű méltóság

 Blogfejléc

Ez volt az utolsó fénykép a botanikus kert kijárata felé




A GPS-be, mint célállomás Csesznek vára került, POI pontként megtalálható volt annak parkolója. Mindezek előtt, betértünk egy étterembe, meleg levest enni. Míg vártunk, hallgathattuk a pincérlány tányércsörgetését, s az evőeszközök zörgését, mert a szortírozót a vendégtérbe kell elhelyezni ugye ! Megkaptuk a meleg levesünket. A gulyáslevest hagyjuk, a tárkonyos levesbe meg beleborították a fűszert, pedig érzékeny konyhanövény az. Csalódtunk, és láttunk sok szépet is. Nem ért véget a nap, a következő bejegyzésben Csesznek vára lesz a téma, melyhez hamarosan meg is érkeztünk, Zirc felől.