2019-10-26

A vértesi Natúrpark felfedezése

Amióta Bicskére költöztünk, szabadidőnk függvényében igyekszünk felfedezni a környéki potenciális fotós helyeket. Már kezdetben is bejelelöltem magamnak mindent a térképen, 30 km-es körzetben. Óbarok, Nagyegyháza, Vértes, Gerecse, Felcsút és környéke igen változatos, és élővilágban gazdag terület. Vizek, dombvidékek, erdők. Vegyes flóra és fauna. Rengeteg felfedezetlen terület vár még ránk ... Ezen a szombaton megcéloztuk a Vértest, még pontosabban a Vértes Natúrparkot, és Gánt környékét. Csákváron kezdtünk, a híres belvizes szabad területen, ahol őshonos magyar haszonállatokat tartanak szabadon. Fotós kollégával találkozva megtudtam, mit, merre érdemes megnézni, és segített megtalálni a terület legszebb pontjait. A hetek óta tartó későőszi nyár ellenére, reggel nem voltak jó fényeink, de ez nem tarthatott vissza minket. A nap végére (következő bejegyzés a Vértesről) kisütött a nap ... Mint minden alkalommal, kezdjük most is az elején!


Az emeletes madárvárta

 Cserjés, kisfás területen át vezet az út, énekes madarakkal

 Már messziről láthatók az "ikerfák"

Reggel szembe fény, délután-kora este hátulról kapunk világítást

Nagyon barátságos beltér, állat-formájú "ablakokkal"

 Vízimadarak, ragadozók, bivalyok, szürkemarhák ...

 Az énekesmadarak közel jönnek

 Jégmadarat is hallottunk a les lábánál




Körbe jártuk a les környéki rétet, felmásztunk az emeletre, és minden irányból szemügyre vettük a látnivalókat. Rengeteg énekes madár mozgott szélsebesen körülöttünk, énekük, hangjuk izgalmassá tette a távolba révedést. Hol messzebbre a mezőre, hol közelebbre a vízhez fotóztunk, a nem érzékelhető fényben :-) Az biztos, hogy megszületett bennem az elhatározás és az elképzelés, a les okos és célszerű látogatásáról. Már tudjuk, hogy mit és mikor keressünk itt.





 Változatos színekben mutatkoztak

 az ilyen jellegű területek haszonállatai,a marhák.

Figyelmeztettek minket, hogy az állatok mindenütt szabadon mozoghatnak !

 Zöldike kíváncsiskodott az "ablaktól" pár méterre

 Kormorán ült modellt a távolban

 A széncinege nem extra faj, de szabadban egész más, mint az itatós lesben ...

  Értékelhető kép is készült a zöldikéről

Mezei veréb 

 A gémek és kócsagok ekkora már eltűnnek. A szárcsa maradt

 A ragadozók is szépen mozogtak

 Engedtek egy-egy közelebbit

Búcsúzóul a madárvárta épülete



A les előtt húzódó belvizes rét, az épület környéki kis-fás, cserjés terület igen gazdag élővilágot tartogat, mely főleg tavasszal lehet majd nagyon izgalmas, vonuláskor. Napszakot tekintve mint írtam, inkább délután lesz izgalmas a hely, a hátulról érkező fények miatt. 

Innen 5 km-re már a Vértes magasai látszanak. Mi sem bírtunk magunkal sokáig, el is indultunk később meghódítani azokat ...