2013-04-29

Veresegyházi tanösvény

Szeretném rögtön egy kérdéssel kezdeni ezt a bejegyzést. Miért nem az a címe, hogy veresegyházi medvefarm ? Azért, mert többszörös csalódás volt ez, mindössze két évnyi kihagyás után. Régebben ez a hely az állatokról szólt, s köré csak olyan mértékű infrastruktúra épült, illetve szerveződött, mely a legszükségesebb. Inkább az állatokra koncentráltak, hogy azoknak mindent biztosítsanak, míg az emberek kaptak egy mosdót, és egy kis büfét. Ezzel szemben mára (2-3 évről beszélünk) vidámparkot csináltak a medvefarmból. Perui népzenészekkel, oldtimer motorostalálkozóval, az állatokat megfigyelő embereket folyton lecsilingelő, kerítés mellett haladó kisvasúttal ... De a legdurvább fotós szemmel mégis az, hogy nincs a kerítéseken továbbra sem sehol, egy gyermekek számára elérhetetlen magasságban kialakított 10x10 cm-es rés, ahová befér egy tisztességes teleobjektív. Tehát ha nem kompakt géppel megy oda az ember, ne is álmodjon arról, hogy használható képeket tud készíteni. Ez a hely már régen nem az állatokról, és azokról szól, akik tényleg értük, miattuk látogatnak el oda. Szóval ezért a tanösvény ... 

Tanösvény, mely a horgász tónál található, a vasút megálló alatt átbújó alagúton túl. Annak egyik oldalán kertes házakkal, míg a másikon az erdővel, és nádassal. Itt tettünk egy családi kirándulást, fotózással összekötve. A tanösvény a sínektől távol, a tó másik végén kezdődik, és az erdővel szegélyezett oldalra visz minket. Kis patakkal, fészekodúkkal, érdekes élőhellyel, és gyönyörű erdővel, mely a tó másik végén, egy homokpadba torkollik.

Mindössze a következő három kép készült a Medvefarm területén ...


A kerítés ezt az Emut engedte lefotózni, de ezt is retusálni kellett

Továbbhaladva, ezzel a Citromlepkével találkoztunk

Miután kikerültük a vonatot, meg a káromkodó angol-ajkúakat, eljutottunk a farkasokig

Itt már megnyugodtunk. Ez már a tanösvény. A természet maga, amiért idejöttünk

Az idei nád első zsengéi

Na jó, művészkedjünk egy kicsit ! Manual Focus - Bokeh

Megdolgoztunk ezért a Pávaszemes lepkéért

Kis rókalepke. Kergettük őt is egy darabig, míg hajlandó volt megállni

Hátunk mögött az erdős oldal. Még nem zöldültek igazán a fák

Az erdő viszont éledezik ... Csodálatos utunk volt bent. Tőlünk jobbra a tó, (vissza irány)

Itt halad tovább a patak

Melyen egy hídon lehet átmenni

És készíthetünk ilyen dinamikus fotókat is, a nem is ennyire izgalmas vízről ...


Végül, miután rátaláltunk a tanösvényre, nagyon jó lett ez a kirándulás. Igazi "hardcore" fotózás nem lehetett belőle, de a családi albumba is került egy-két kedves emlékkép. Még a gyerekek is próbálgathatták szárnyaikat a fotózás terén. Érdemes volna a medvefarmnak átgondolnia, hogy ki is az ő célközönsége, és a jelenlegi irány mennyire jó az állatok nyugalmának ?!

Összességében szép napunk volt.