2021-01-03

Madárodúk készítése

 2021-et írunk. Békés új évet kívánok minden olvasómnak ! Az ó év utolsó két napját, Imre barátommal madárodúk készítésére fordítottuk. A nagy madárles környékére szeretnénk kitenni egy kuvik odút, egy bankáknak valót szintén. További tervünk még másik két településen bankázni, és én szeretnék még egy kisebb méretű (20x20x30-as) D odút kitenni. Nekiálltunk az odúknak, és két körből legyártottuk azokat, amelyeket a fotós madárleshez szántunk. Jó hangulatban telt a munka, megértettük egymást. Örülök annak, hogy barátra találtam itt az új életemben, ráadásul olyan valaki személyében, akivel azonos az érdeklődési körünk. (Kedvenc kommentelőmnek üzenem itt is, hogy ez szintén nem egy "uhh mekkorát fotóztam, és megmutatom" blogbejegyzés lesz, hanem a munkát, és az élményeket bemutató poszt.)


Így néz ki a kuvik odú. Még be fogjuk vonni zsindellyel, és kap akasztót ...

Ez pedig a banka odú, szintén zsindelyezés és festés előtt ...



Na de, hogy is történt igazából ? Mik a lépések, hogyan készült ?!

Banka odú: 30x30x45, berepülő nyílás kb. 60 mm
Kuvik odú: 100x30 cm, berepülő nyílás kb. 70 mm (korongok átmérője 25 cm)



Kivágtuk a kuvik odú 3 db korongját, kettőbe pedig a berepülő nyílást

Készülnek a lécek, melyek a palástot alkotják

Fúrószár, BIT-fej betárazva

Zsilipelt bejárat, hátsó korong, indulnak a lécek ...

Már majdnem körbeértünk. Az utolsó betekintés pillanata

Majd ha bent lesz a kuvik :-)

És az végeredmény. Karácsony után nem jutottunk kátránypapírhoz, de zsindely, HILTI-szalag van!



Az első körbe ennyi fért bele, de másnapra még terveztük a banka odú elkészítését is. Meg is érkeztem Imre műhelyébe, amely nagyobb mint az enyém, így ide szerveztük a munkát. Vittem ami kellett, és hozzáfogtunk a második menetnek. Tanakodtunk kicsit a méreten, alapterület, és magasság tekintetében, és arra jutottunk, hogy tágas otthont építünk a bankáknak, melyek reményeink szerint - a területen tartott lovak közelsége okán is - vélhetően megérkeznek majd ... 




Gyűlnek a lapok ...

Szeletelés, "sorjázás" ...

Már megáll a lábán, megvannak az oldalfalak

Teteje, alja, zsanérok

Nézegettük innen-onnan, és örültünk neki :-)

Nem egy garzon, az biztos ...

Imre werk

... és egy emlékfotó a közös munkáról ...



Belejöttünk a munkába, tetszik a dolog. Elvégezzük majd a vestés, a zsindelyezést, felrakjuk a rögzítő alkatrészeket. A kuvik odú január 20-ig felkerül a helyére, had találják meg a madarak ! Nagy izgalommal várjuk, hogy sikerül-e majd bevonzani a madarakat, az új madaras helyre, melyért nagyon hálásak vagyunk a terület tulajának, aki nyitottan, ötletekkel fogadta szándékunkat.

Ez végre madárvédelem !