2021-08-18

Gyepektől a vizekig

Ahogy az előző posztban megígértem, megmutatom miket láttunk akkor, amikor elmentünk a Nagyegyháza - Csákvár túrára. Ezt az utat gyakran bejárjuk, mert mindenütt összefuthat az ember érdekes dolgokkal. A Natura 2000-es gyepeken kezdtük a bejárást, ahol is a meleg ellenére voltak érdekességek. Ezen a területen szoktak lenni őzek, szarvasok, nyulak, és elbóklászik ide a tó mellől a szürke gém, a nagy kócsag is. Barna rétihéja, egerész ölyv, vörös vércse alapfajok errefelé. A terület nagy, pláne, hogy felfedeztük, miként lehet körbe autózni egészen Szárligetig. Innen Száron keresztül Csákvárig szoktunk menni, Vértesbogláron át. Kalandos útvonal, tele meglepetéssel, izgalommal. Alkalomfüggő, hogy mit találhat az ember. Hantmadarat, bankát, vándorsolymot ... Ez a bejegyzés egy alkalom "anyaga", összeválogatva, ezzel a rövid kis ismertetővel.


Idén is igen sok Töviszúró gébics kelt a területen

A gébicsek igen fontos szerepet töltenek be a rovarvilág szabályozásában

Dombság, megművelt területek végeláthatatlan sora ...

!!! Ez a kép nem sikerült, de szépen mutatja a hely gazdagságát !!!
(Ez fotó, csak emlék és a bizonyítás eszköze )

Potyautasként jött velünk ez a szöcske

Természetvédelmi terület (Natura 2000 gyepek)

A dombok mögött megfordulva, vadgerlékkel találkoztunk

Szeretem őket, szép madarakSzár felé ígérkezik egy ürgés mező, el is kanyarodtunk abba az irányba. Viszont magas volt még a növényzet, amit nem tudhattunk előre, így az ürgék fotózása sajnos nem jött össze. Ellenben ott a meredeken, ahol a múltkor rókát láttunk, felmentünk az autóval és irány Vértesboglár. Itt rengeteg őzet láttunk. Mire az ember kidugja az "ágyúcsövet" az ablakon, meg is indulnak az erdő felé. Nem hozhat el az ember minden élményt a memóriakártyán, de a vidék a szemnek is csodálatos. megőzizzük a szívünkben ezeket a pillanatokat, melyek örömmel töltik meg a napot.
Csákvárra érkezve, ez a nyúl fogadott minket a természetvédelmi terület bejáratánál

Az "ikerfák". Kilátás a madárvártából, háttérben a Vértes

És a mozivászon

Nagy az izgalom ...

Vízparton

Húzások sorát csodálhattuk

A lemenő nap fényében, megérkezett a csodálatos vörös gém

Megtette esti sétáját a méltóságos szürke marhaLassan elérkezünk a nyár végéhez. A napokkal ez előtti 36 fokot felváltotta a sokkal barátságosabb 20 fokos idő, a nap pedig korábban tér nyugovóra. Nekem elég is volt a forróságból, jöhet az indiánnyár, az én évszakom, ahogy őszbe fordulunk ...


Minden alkalommal nagy izgalommal várom, amikor ide látogatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.