2021-10-01

Első képek a lesben

 Májustól augusztus végéig lehetetlen megmaradni a lesben. Borzasztó meleg van, és ha az ember nem hordja a vizet kétnaponta - ami tegyük hozzá, igen megterhelő - a víz is nagyon gyorsan elpárolog. A nyári időszakot ennek fényében kihagytuk. Az előző bejegyzés megmutatta, milyen munkálatokra volt szükség ahhoz, hogy a les egyáltalán elindulhasson ... Ez pedig szóljon arról, hogy milyen akadályokkal kellett megküzdeni, a zavartalan fotózás érdekében. Lányommal kimentünk még az előző hétvégén - bár nem éreztem túl jól magam már a hét közepétől - de muszáj volt megcsinálni a lest. Vizet vittünk, és rendezkedtünk, sikerült vásárolni 33 kg fekete szotyit, összekaprtuk a még tavalyról megmaradt vegyes eleséget. Feleségem most nem tartott velünk, mert ő is ezt a suliból hazahozott felső légúti betegséget szenvedte éppen. Nekem viszont csak a hétvége van, így elkúsztam nagy nehezen a lesig. Értek minket meglepetések szép számmal. Mesélek erről kicsit ...


Széncinege nulla fényben, a törött beülőn

Csuszka (Ők is az első érkezők között vannak)

80 liter víz, 33 kg szotyi

Mogyoró és cinkegolyó füzér

Kukoricás mag a szajkónak, szotyi és mogyoró. A szajkó érkeztünkkor röppent el...

Gyanúsan sok víz fogyott, nem tetszik ez nekem !

Vajon ki issza meg a vizet ?

És ki eszi meg a cinkegolyót, és a szotyit is ?
A tavalyi évben ezzel nem volt problémánk itt, a lovas farm szomszédságában

A terület gazdájától hamar érkezett a segítség.

Jól ismerik a lovak a villanypásztor huzalját ...

Így már nyugodtabban ülhettünk be a lesbe



Látogatásunk nem titkolt célja volt az is, hogy objektívet teszteljünk. Az 5 éves Tamron 70-300 USD Vc objektív fáradni látszik. Sajnos nem minden esetben indul el a stabilizátor. Ekkor vissza kell venni a fókusztávot 100 mm körüli értékre, majd újra 250-300 mm és akkor szépen teszi a dolgát. Igen ám, de erre nincs idő minden esetben és szituációban. Ezt az objektívet pótolni kell, de nem lehet már kapni, pedig világbajnok a maga kategóriájában. EZT ÁLLÍTOM. Rengeteg szép fotót köszönhetek neki.

Szóval, még tavasszal vásároltam egy Tamron 18-400-at, amit MINDENES objektívnek szántam, amikor kell a jó képminőség, de nem fotózni megyünk, 2-3 objektívvel. Szépen muzsikál a cucc, de 250 mm felett, már csak f6.3 a fényereje. Ez a lesben, üveg mögött, főleg roszabb fényviszonyok között, nem elég. Magasra húzni az ISO-t meg emiatt nem akarnám. A lesben még nem próbáltam ezt az objektívet, így tesztre került sor. Döntenem kell, hogy veszek-e egy Nikon AF-P 70-300 f4-5.6 ED VR objektívet (pótolandó a Tamront), vagy ráfanyarodok a LESBEN KOMPROMISSZUMOS 18-400-ra ? Szóval tesztelgettünk is kicsit. Így születtek ezek a képek. Azt kell mondanom, hogy ha a Tamron 70-300-at 10 pontra veszem, akkor a 18-400 8 pontot kap. Alapos utómunkázással majdnem eléri a 70-300 minőségét. De én ebben a műfajban nem szeretem a kompromisszumokat. Majd eldöntöm. Van még idő választani. Nem szívesen adom el a 18-400-at a fentebb említett előnyei miatt (nagy átfogás), ezért összerakosgatok majd egy Nikont, mert Tamront már nem lehet kapni.



Kilátás a lesből (18 mm Tamron 18-400) - a dekor még nincs sehol

400 mm-en is egészen szépen muzsikál, F6.3-as rekeszen

Szép hátterünk van, 300 mm-en, F6.3-on egészen szép.

Visszakerült a Tamron 70-300 USD Vc. 
Szokásos beállítások: 300 mm F5.6 -0.7 EV

Milyen gyönyörű ez az olajzöld hát !

Más fajok is vannak / voltak már a lesben, de ezek az idei első képek

Tökéletes volt a tesztre, ez a pár madár

A kuvik odú is várja lakóját, a szemközti fa magasában ...



A tavalyi csonka téli szezont beleszámítva a következő fajok láthatók, jelentek meg eddig:

01 - Széncinege
02 - Kékcinege
03 - Barátcinege
04 - Nagy fakopáncs
05 - Balkáni fakopáncs
06 - Csuszka
07 - Tengelic
08 - Zöldike
09 - Szajkó (nem jött még le)
10 - Zöldküllő (nem jött még le)
11 - Örvös galamb (nem jött még le)

+ Szürke gém, Vörös vércse, Egerész ölyv, Barázdabillegető 10-20 méterre


Idén télen, begyújtjuk a rakétákat ...