2021-04-05

Tavaszi takarítás

 Véget ért az etetési szezon, ilyenkor már tilos szilárd anyaggal etetni. Egyre több vonuló madár tér vissza, például a bankák Fejér-megyébe, megjöttek a rozsdafarkúak, a cigány csaláncsúcsok, és éppen ma reggel láttam az első fecskéket is. Elfogyott az etetőanyag, eljött a tavasz. Ennél a lesnél sajnos - kisebb konstrukciós hiba miatt - közelebb került az önetető, és bizony vannak olyan madárfajok, amelyek szemetelve esznek, sőt kaparnak, mint a tyúkok. Más etetőinknél ezt nem tapasztaltuk, de itt jól teleszemetelték az itató-fürdő medencét. Egyszerű a dolog, majd arrébb tesszük 30 cm-el. Megbarnult a víz, az oldalsó farönkök miatt, így annak okán is indokolt volt a vízcsere ... Nekálltunk, és alaposan kitakarítottunk.


Leharcolták a strandot a drágaságok ...

Némileg büdös lett víz :-)

Lebontottuk a széleket, és elkezdtük kimerni a vizet

Ahogy mondani szoktam, innen szép nyerni ...

Áztatott magot, csírát tessék !

Na, azért ez mindjárt más, ugye ?



Miután megüresedett az itató-fürdő medence, rábíztuk a dolgot, a napra és a szélre. Mindkettő szívesen segített nekünk a kiszárításban. Alig telt el 10 perc, mattra száradt a tófólia. Lepucoltuk a szegély-farönköket, hogy azok visszarakása során ne kerüljön vissza mag a vízbe. Egészen véletlenül hoztunk magunkkal 80 liter vizet. Ha volna több kanna, akkor 120 lenne az ideális.




Indulhat a feltöltés ...

Haladunk, haladunk ... (80 liter ment bele, de kellene még legalább 40)

Elzártuk az etetőt, visszarendeztük a dekort, beültünk meglesni a dolgokat.

Csak pár percet voltunk bent, mert más dolgunk is akadt ... A hátterünk rendben van :-)

Jött zöldike, de az etetőből jobb helyre nem mozdult. 
Csalódottan mérlegelte, hogy kaja híján akarjon-e inni, fürdeni ?!

A mezei veréb is megdöbbent a változásokon ...

Aztán nagy lett a csend, beszállt a szemközti fa tetejére a karvaly.
Fejét nem tudtam fotózni.

Örvös galamb is vendégeskedik nálunk





Felmerült bennem egy-két technikai ötlet, megoldás, amit hamarosan meg is lépünk. Gyönyörű moha szőnyeg volt eddig a les közvetlen közelében, DE a hetek óta tartó aszályos idő miatt, sárgára száradt az összes. Felhasználtam volna dekornak. A hátsó dekorációval így némileg gondban leszünk, de majd kitalálunk valamit.

Az etető mögött, kb 100 méterre van egy nagyon kicsi tó, az konkurense lehet az itatónak, de ne feledjük el, hogy annak partjáról inni nehéz a kisebb madaraknak, fürdeni abban pedig lehetetlen. Nálunk nagyon tiszta a víz, és sekély. Abban biztonsággal fürödhetnek az énekesek. 

Mivel a les nagy vonzereje (az etetés) megszűnt, csak a fürdővízben bízhatunk. Örök dilemma ez minden évben, hogy képes-e az ember vizet hordani heti szinten, és versenyezni a párolgással ... Május végéig biztosan feltöltjük, de sajnos 150 méterről kell behordani a vizet, ami nem könnyíti meg az ember dolgát. Melletünk akác erdő végig, a túloldalon nyárfa-sor. Távolabb lovak, tehát a rovarok biztosítottak. Madár lesz, kérdés, hogy eljönnek-e hozzánk elegen ?!

Meglátjuk, hogy mi jön a leshez, ahol nyáron 45-50 fok lesz a dobozban :-)
Az viszont biztos, hogy szeptember végétől, április elejéig állandó fotótémát ad nekünk.