2020-10-25

A madárles felkészítése

 Idén nagyon elhúzódik a nyár, és az ősz is ímmel-ámmal közeleg. Nincs még igazán hideg ezen a napon sem, amikor írom és közzéteszem ezt a bejegyzést. Mi azért készülve az idei etető-szezonra, megtettük azokat az intézkedéseket, amelyek jó esélyt adnak a sikeres etetős lesezésre. Rendet raktunk, takarítottunk a les körül, beszereztük a kellékeket, etetőanyagot. Megfigyeltem, hogy a háttérben 15 méterre lévő drótkerítés elmosható a fotókon, de az azt tartó betonoszlopok csúnyán látszanak a fotókon. Erre megoldást kellett keresni. Mindamellet, hogy van egy 8x2 méteres álcahálónk, azért mégis csak úgy döntöttünk, hogy matt barna festékkel kicsit elvesszük az oszlopok halványszürke színét, hogy faoszlopnak látszóan olvadhassanak bele a háttérbe. Olyan ronda idő volt általában a hétvégeken (ma is), és annyira nincs még madár, hogy tesztfotóért ki sem mentünk a leshez. Vegyük akkor szemügyre, hogyan is készült fel a les, az idei fotós szezonra ...


Az első képen a végeredményt mutatom

Becuccoltunk az autóba. Irány a les. Jön velünk a 25 literes óriási etető is

Az erős napfény elpárologtatta a vizet, az itató tele, lehullott falevéllel

Indul a takarítás ...

Óvatosan kell takarítani, vigyázni a tófóliára

Jó lesz ez

Az ásás előtt be kellett öntözni a kőkemény földet

Íme, már a lábain áll a csodás etető ...



Az etető felállítása után, a végleges takarítás következett, mind a medencében, mind pedig bent a lesben. A lestől úgy 30-40 méterre igen sok kivágott fatörzs található, melyeken moha telepedett meg. Ez a mohás kéreg tökéletes nekünk. Megoldja a les végében a lejtő kérdéskörét, és dekorációnak sem utolsó. Lejtő azért kell, hogy a bátortalanabb és kisebb testű madarak is oda tudjanak tipegni a vízhez. Fürdésüket lapos kövek segítik, melyek a víz alá vannak elrejtve. Elég sok kritériumnak kell megfelelnie egy ilyen lesnek. Olyan, hogy kész, és tökéletes les, szerintem nem létezik. Ki kell tapasztalni, hogy a beülőágak hol helyezkedjenek el, milyen magasan legyenek, hogy álljon a madárterelő oldal-fatörzs, millió feltétel ... Állandó agyalásra sarkallja az embert.




Jó érzés a részfázisok között távolabbról megtekinteni, hogyan is állunk, mi a következő lépés ...

Feltöltöttük, háttereztük

Szép lesz ez ... Sajnos finomabb kérget nem találtunk, de a lejtős "hátsó part" legalább meglett

Na, azért így már szebb, nyugodtak is voltunk a munka végeztével

Távozóban visszatekintettünk, és békesség töltött el minket. Készülünk, várakozunk ...



Még nem jött el az ősz, de előre kell gondolkodni. Akkor kell cselekedni, amikor az idő és az időjárás engedi. Mi megtettük amit lehet, és már a háttér rendezésén járt az agyam. A következő bejegyzésben az etetőanyag feltöltéséről, és a drótkerítés problémájáról lesz szó.

Ezek a fotók szeptember végén, október legelején készültek. Most, mikor október 25-én írom e sorokat, még mindig felszökik a hőmérséklet akár 14-16 fokra is. A madarak akkor jönnek majd, ha igazán hideg lesz, és az ősz is átnyújta fáradtan a teret, a közelgő télnek.

Idén ez lassan jön el, de mi itt vagyunk.