2013-01-10

Felszerelés fejlesztése - ÚJ STRATÉGIA

Az idei évben szeretnék nagyon sokat fotózni a természetben, érdeklődési köröm egyre jobban a természetfotózás, azon belül a madarászat felé fordul. A fényképezés számomra pihentető, kikapcsoló elfoglaltság volt mindig is, de azt veszem észre, hogy a legtöbbet a madarak hajkurászása, a makró témák, az évszakok, a tájak fotózása foglalkoztat.

Mint 15 éves koromban, úgy mostanában újra bekerül a madárhatározó a táskába, és a fényképezőgép mellé a távcső is. Télen, a csonttollú motivál, nagyon szeretném elcsípni pár jó kép erejéig. Nagyon remélem, hogy sikerül is.
Vadászom a Búbos bankát, Jégmadarat, Zöld küllőt, Sárga rigót, és sok egyéb fajt. Szeretnék emlősöket, rágcsálókat, kétéltűeket fényképezni. Kifejezetten módszeresen szeretném ezt megvalósítani, tudatos élőhely kereséssel, türelmes figyeléssel. Emiatt stratégiát váltok, és egy-egy jó élőhelyre fogok kijárni, többször egy hónapban.

Tervezett helyek:

- Merzse mocsár (vizes, erdős, szántós, vegyes élőhely, nagy fajszámmal)
- Budakeszi (hegyvidékes élőhely, emlősök, rágcsálók, ragadozó és egyéb madarak)
- Hárosi-öböl (folyóvíz, ártéri élővilág)
- Beliczai-sziget (patak, folyóvíz, ártér. Madarak, emlősök, rovarok, kétéltűek)

Ezen helyszíneket nagyon sokszor szeretném meglátogatni.

Stratégiaváltásom lényege, hogy egy-egy helyen, sokáig, és többször járok, megismerve annak élővilágát. Lessátras madárvárta keretében fogom a madarakat fényképezni, türelemmel, télen pedig etetve. (Ragadozóknak hús, élő állat rágcsáló, énekes madaraknak etető egy kertben).
Hajnali fotózások keretében, lessátorból várom majd a Jégmadarat. Ebben az évben nagyon szeretném lefotózni őt. Ezen "munkában" a következő eszközök segítenek majd:


- 10x50-es távcső (Praktica) - ez már régebben is volt
- Awa-Shima lessátor (150x150x190, katonai zöld, két ablakos sátor 8000 ft (40eft helyett) Vatera)
- Összecsukható támlás horgász szék

- Vízálló ponchó (500 ft a horgászboltban) katonai zöld, kapucnis











Jöhet eső, szél, nem érdekel. Ott fogok ülni kint a vízparton, a beülő ág előtt, csendben, lessátorban és várok a fotóra. Bármennyit ...



Ezzel a - nagyon olcsó - beruházással, kezdetét veszi egy új korszak.
... TERMÉSZETFOTÓZÁS ...